Negatieve emoties

Negatieve emotiesNegatieve emoties net zo omarmen als positieve getuigt van kracht. Positieve emoties, ja, doe maar, meer, meer, elke dag! De mens wil het niet alleen elke dag, de mens leeft zo dat als er een dag negatieve emoties zijn, die in zak en as zit. Waarmee die eigenlijk zegt, negatieve emoties. Die horen toch niet thuis in het leven! Daar worden we niet blij en gelukkig van. Net alsof het leven alleen maar positieve emoties moet geven.

Als je dat denkt, loop je vast. Dan kun je niet omgaan met negatieve emoties, als boosheid en teleurstelling. Dan zijn het voor jou ook echt teleurstellingen, zeg maar. Deze emoties horen net zo bij het leven, als al de andere emoties. Laat ze er zijn en komen en gaan. Je lacht toch ook niet een hele dag!

Emoties horen te komen en te gaan, dat maakt ons mens, dat maakt ons uniek. Niet alleen ten opzichte van andere levende wezens. Ook ten opzichte van elkaar. Boosheid, teleurstelling, ze mogen er zijn. Sterker nog, wij van Spiritueel Amsterdam durven zelfs te zeggen, ze moeten er zijn.

Zonder deze emoties, kom je niet vooruit. Doe je geen levenswijsheid op, en blijft het leven heel eentonig. Terwijl het leven ons juist met deze emoties uitdaagt. Laat ze er gewoon lekker zijn en ga ze eens omarmen! Want zodra je negatieve emoties gaat omarmen, getuigt dat van kracht.

En wat is kracht! Dat is iets in jou dat er voor zorgt dat je leeft, voortgaat en dot. Zonder die kracht stond je niet meer op. Dan blijf je liggen en dat is geen leven toch! Die kracht is je levensader, die je nodig hebt om te leven.

Het is de liefde, die kracht, die jou telkens weer een zetje geeft. Om positieve emoties te kunnen ervaren, maar ook de negatieve. Bij spiritueel Amsterdam kloppen veel mensen aan, die geconfronteerd zijn met negatieve emoties. Ze zijn boos op hun moeder, vader, familie, maar met name op hun partner.

Hetzelfde geldt voor de emotie teleurstelling. Ze hebben een hoop geslikt vaak en dan is er een escalatie. Nogal wiedes. Wie veel slikt, verslikt zich een keer in al die opgestapelde emoties. Dan komt er een golf en de ander krijgt het voor zijn kiezen. Is dat wel terecht?

Of komt het, omdat jij liever geen negatieve emoties wilt voelen en ze dus verstopt. Ze niet uit en als de maat vol is, je je galt spuit? Zo ook een cliënt die contact opnam met medium Kaatje van Spiritueel Amsterdam.

Ze was boos en teleurgesteld in haar partner. Jaren voor hem klaargestaan en nu er vandoor met een ander. Communiceren wilde hij niet meer. Ook voor de kinderen geen oog meer. Ze was woest op hem en zo teleurgesteld.

Medium Kaatje vroeg, wel eens bij stilgestaan waarom je nu zo boos bent en teleurgesteld? Ja, natuurlijk. Hij had bij mij een gespreid bedje. Heb je hem ooit gevraagd of hij blij was met dat gespreide bedje? Nee, eigenlijk niet. Wel eens aan gedacht dat hij er niet blij mee was?

Deze cliënt had altijd klaargestaan voor haar partner. Haar frustraties altijd voorgehouden. Nou, niet altijd. Ze had van die woede-uitbarstingen, dat wist ze van zichzelf. Dan maakt hij het in haar ogen te bont.

Kun je deze emoties omarmen, vroeg medium Kaatje. Hoe bedoel je, omarmen? Nou dat ze er mogen zijn net zoals dat je blij bent, of vrolijk of enthousiast? Nou, ik loop er helemaal op vast, kan ik je vertellen. Dat komt, omdat ze er van jou niet mochten zijn en nog steeds niet. Wacht even, zei de cliënt, ik geloof dat ik je begrijp. Je zegt eigenlijk, ik had ze net zo moeten zien als positieve emoties. Dan had ik ze niet voor me gehouden, ze opgekropt en er dan pas uit gegooid. Als ik had geweten dat ze er net zo ogen zijn als alle andere emoties, dan had ik heel anders in het leven gestaan.

Je snapt me, zegt medium Kaatje van Spiritueel Amsterdam. Dat getuigt van kracht! Je bent jezelf en levert je kracht, de liefde voor jezelf voor niets of niemand in. Dan krijg je de mooiste relaties. En reguleer je al de emoties die je voelt. Je omarmt ze.