Nee zeggen

Nee zeggen is net zo belangrijk als ja zeggenNee zeggen is net zo belangrijk als ja zeggen. Als we iets heel moeilijk vinden, is het nee zeggen. Maar ook iemand ergens op aanspreken. Terwijl het eigenlijk heel logisch is, dat we er af en toe behoefte aan hebben. Ieder mens is tenslotte anders en doet om die reden de dingen ook anders. En dan willen we daar soms wel eens een keer iets over zeggen. Maar ja, dat nee woord, het blijft een lastig iets.

De golflengte kan ontbreken en jij die eigenlijk tegen de ander nee zou willen zeggen, die durft het niet. Je hoofd is er druk mee bezig. Hoe pak ik dit nou aan? Kan ik het wel maken om het te zeggen. Moet ik er tekst en uitleg bij geven?

Nee, dat is allemaal niet nodig. En toch doen we het bijna allemaal wel. Als een soort van verontschuldiging. Dat we eigenlijk vinden dat de nee niet uitgesproken mag worden. Waar we dan ook een handje van hebben, is een leugentje om bestwil er bij te vertellen. Ja weet je, ik wil het wel, maar het mag niet van mijn man.

Terwijl dat helemaal niet waar is, maar dan heb je het op die manier opgelost. Heb je jezelf als een soort van beschermd, want het recht voor zijn raap uitspreken, nee, dat is eng. Best gek dat we zoveel moeite hebben om nee te zeggen, of iemand ergens op aan te spreken. Er is schijnbaar lef en durf voor nodig om het te doen. Of zouden we verkeerd worden gevormd als kind zijnde, dat we het niet durven te doen? He dan krijgen we dus schijnbaar geen lef en durf mee als kind!

In dat laatste ligt de kern van waarheid. Als kind zijnde is alles gericht op lief en aardig zijn voor anderen. Spelen met een vriendje waarmee je ruzie maakt. Mag niet. Dwars liggen of ergens geen zin in hebben, mag niet. Geen zin hebben in een afspraak, kan niet. Aan de ene kant logisch, maar de manier waarop volwassenen het oplossen, daar ligt het issue.

Door te zeggen dat het niet mag, geef je de boodschap af. Je mag geen nee zeggen. Later heb je daar heel veel last van. Loop je er zelf compleet op vast. Eigenlijk leren we dus overal ja op te zeggen. Ga er dan maar eens aanstaan om een keer nee te zeggen. Dat komt in eerste instantie niet eens bij je op.

Dat gebeurt pas als je vermoeid raakt, ziek bent, echt helemaal nergens meer zin in hebt. Of qua tijd compleet vastloopt. Pas dan, zul je wel moeten. Zul je je baas wel moeten bellen, ik kom vandaag niet, want ik ben ziek. Of een vriendin bellen en aangeven, ik kom niet naar de afspraak.

Je komt in de knel, want nee zeggen is net zo belangrijk als ja zeggen. Dan blijf je in balans. Dan stapel je in jezelf geen emoties op. Dat gaat je overkomen als je altijd alleen maar ja zegt en dan zoek je hulp.

Hulp in de spirituele hoek en je komt terecht bij medium Martina van Spiritueel Amsterdam. Je hebt medium Martina uitgekozen, omdat ze goed aanvoelde en haar omschrijving je aansprak. Zij leerde jou om de nee net zo belangrijk te gaan vinden als de ja.

Je vond het moeilijk in het begin. Het vroeg om een bepaalde verandering in je denken. Je mocht ineens ook aan jezelf denken, gaf medium Martina je aan. Dat was je helemaal niet gewend. Je begreep steeds beter waarom je moeite had met het zeggen van nee.

Je was helemaal nooit gericht geweest op jezelf. Dat hoorde niet. Je moest klaar staan, helpen, zorgen voor. Nu weet je beter e raad je iedereen aan om toch eens te buurten bij Spiritueel Amsterdam. Zeker als je vastloopt als je geen nee durft te zeggen. Want het sijpelt door in alles wat je doet, ben je inmiddels wel achter gekomen. Nu weet je beter, dankzij medium Martina van Spiritueel Amsterdam. De nee is net zo belangrijk als de ja.