Bekritiseren

bekritiserenIs er een reden waarom mensen elkaar bekritiseren? De reden dat we dit doen is eigenlijk heel simpel. We denken dat we allemaal hetzelfde leren en dus hetzelfde denken en doen. Dan blijkt in de praktijk dat daar helemaal niets van klopt. En start het bekritiseren. We gaan er dus eigenlijk vanuit dat we allemaal hetzelfde zijn. Terwijl dat juist precies andersom is.

Ga er maar aanstaan om dan in een wereld waarin we het vanzelfsprekend vinden dat iedereen hetzelfde denkt, andersdenkend te zijn. Dat ben je niet, want diegene die jou bekritiseerd is net zo goed andersdenkend. Alleen staan we daar helemaal niet bij stil. Zo ontstaan conflicten, meningsverschillen, ruzies, een ander willen overtuigen. Het leven wordt er daardoor niet makkelijker op. Het wordt ingewikkelder, omdat we dus schijnbaar niet accepteren dat een ander het anders kan en mag zien en doen, dan jij.

Er wordt ook wel gezegd, als mensen iemand bekritiseren. Die heeft zeker zelf niets te doen of zo. Of die doet dat, omdat die iets van je wilt hebben. Niet in letterlijke zin, meer in de zin van een eigenschap die jij bezit en deze persoon niet. En daar zit wel een kern van waarheid in, zegt medium Marcel van Spiritueel Amsterdam.

Bekritiseren, we doen het allemaal. Lang niet altijd in het uitspreken van woorden naar de ander, dan wel achter zijn rug om of in onze eigen gedachten. Daar komt vaak de zin, “ik begrijp het niet hoor” bij, zegt medium Marcel van Spiritueel Amsterdam. Ik begrijp niet dat die daarvoor kiest, of dat doet. Ik zou dat nooit doen.

Binnen de spiritualiteit wordt het leven anders geleefd. Spirituele medewerkers zijn vredelievender en ruimdenkend. Niet dat ze de goede vrede willen bewaren. Dat heeft er niets mee te maken. Ze weten dat ieder mens uniek is, dat is een heel duidelijk spiritueel gegeven. Levend vanuit die gedachte, kun je een ander zijn mening horen en respecteren. Je gaat dus niet bekritiseren. Omdat daar geen seconde aan wordt gedacht, zegt medium Marcel.

Al kies je allemaal voor hetzelfde. Vraag je om de beweegredenen, zullen die allemaal verschillend zijn. Iedereen kiest er voor vanuit zijn eigen expertise, kennis, ervaring. Maar ook onbewust worden afwegingen gemaakt, dat gaat razendsnel. En dan is er ineens een keuze. En dat mag, is juist de bedoeling van het leven. De mens heeft die vrijheid.

Maar waarom bekritiseren dan zoveel mensen elkaar? Niet geleerd oprecht lief te hebben. Is dat het? Ja, geeft medium Marcel van Spiritueel Amsterdam aan. Als je oprecht liefhebt, is er geen behoefte om kritiek te geven. Is er geen behoefte een ander te willen corrigeren. Er is respect.

Er is werkelijk geen haar op je hoofd om de ander kritiek te geven. Je laat een ieder in zijn waarde. En dat voelen de cliënten die ons bellen bij Spiritueel Amsterdam. Ze voelen zich gezien, gehoord, geborgen, beschermd. Ze weten dat wat ze ook zeggen, niet te horen krijgen. Wat dom zeg, dat je dat zo hebt gedaan.

Of dat er afkeurend wordt gesproken. Dat een cliënt te horen krijgt dat die het zelf heeft verpest. En het zijn eigen schuld is. Dat bestaat niet als je spiritueel je hebt ontwikkeld. En om die reden zou het zo ongelooflijk gaaf zijn, als kinderen dit al gaan meekrijgen.

We voorkomen er zoveel ellende mee. Als een kind leert dat die alles mag zeggen, vragen en doen. En dat een ouder hem aangeeft wat wel en niet verstandig is en dat uitlegt. Dan zal een kind later helemaal geen behoefte voelen een ander te willen bekritiseren. Hij is immers zelf niet bekritiseerd. En daar ligt het antwoord verscholen. We bekritiseren, omdat dat ons voorbeeld is geweest in onze jeugd!